Checklist 18 jaar geworden

Op het moment dat je 18 wordt moet je veel zaken zelf gaan regelen. Als je hier aandacht aan besteedt, kan dit je een hoop tijd en geld besparen. Om je te helpen hebben wij een overzicht gemaakt van belangrijke zaken waar je aan moet denken. Handig!

Infographic

18jaarinfographic

Zorgverzekering met korting

Iedere Nederlander vanaf 18 jaar is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Je riskeert een boete op het moment dat je geen zorgverzekering besluit af te sluiten. Veel jongeren maken weinig zorgkosten. Veel zorgverzekeraars hebben daarom verzekeringspakketten speciaal ingericht op jongeren, waarbij je een lagere premie betaalt.

Aanvullende verzekering

In tegenstelling tot de basiszorgverzekering is een aanvullende zorgverzekering niet verplicht. Het kan echter wel verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld wanneer je veel tandartskosten maakt, anticonceptiemiddelen gebruikt, fysiotherapie nodig hebt en/of dure medicijnen gebruikt. Kijk aan de hand van de kosten die je vorig jaar hebt gemaakt of een aanvullende verzekering een waardevolle aanvulling is op je basispakket.

Toeslagen zorgtoeslag

Voor alle Nederlanders met een lager inkomen is er de zorgtoeslag. Dit is een bijdrage om je te helpen de verplichte basiszorgverzekering te kunnen betalen. Aangezien bijna alle jongeren en studenten een lager inkomen hebben, komen zij in aanmerking voor de zorgtoeslag. De hoogte van de zorgtoeslag kan je berekenen op de website van de belastingdienst op de subpagina over toeslagen.

DigiD

DigiD is je persoonlijke digitale handtekening, uitgegeven door de overheid. Je hebt deze nodig om bijvoorbeeld studiefinanciering en zorgtoeslag aan te vragen. Het is daarom belangrijk dat je een DigiD aanvraagt ruim voordat je al deze zaken wilt gaan regelen. Het aanvragen kan op de website van DigiD.

Studiefinanciering

Studeer je aan een erkende hogeschool of universiteit en ben je jonger dan 30 jaar? In dat geval heb je recht studiefinanciering (lening), een aanvullende beurs, het studentenreisproduct en collegegeldkrediet. Voorwaarde is dat je een voltijd- of duale opleiding volgt aan een Nederlandse onderwijsinstelling. Studeer je op het mbo (beroepsopleidende leerweg)? Dan kom je in aanmerking voor een basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct. Je kan de studiefinanciering aanvragen bij DUO. 

Studiekeuze

Ga je dit jaar eindexamen doen of heb je net eindexamen gedaan? Dan ben je waarschijnlijk druk aan het nadenken over je vervolgopleiding. Wellicht ga je eerst nog een jaar reizen of werken om na te denken over je toekomst, het is in ieder geval belangrijk een weloverwogen keuze voor je vervolgopleiding te maken. Een overzicht van opleidingen in Nederland vind je op mbo-, universiteit- of hbostart.nl.

Spaarrekening

Veel banken hebben voor spaarrekeningen de leeftijdsgrens van 18 jaar ingesteld. Tot je 18e heb je vaak of een speciale jeugdspaarrekening of heb je een normale spaarrekening die je ouders beheren. Op het moment dat je 18 wordt kan je dus zelf een spaarrekening afsluiten of de bestaande spaarrekening volledig op jouw naam laten zetten.

Bijhouden administratie

Met het afsluiten van verzekeringen, het aanvragen van toeslagen en wellicht loonstrookjes van je bijbaan krijg je er een hoop administratie bij. Het is belangrijk om je administratie op orde te hebben om het overzicht over je studentenbudget te houden. Daarnaast kan je bepaalde papieren later weer nodig hebben wanneer je bijvoorbeeld belastingaangifte gaat doen.