Collectieve zorgverzekering

Het is mogelijk om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, waardoor je korting kan ontvangen op jouw verzekeringspremie. Op deze pagina kan je een uitleg vinden over collectieve zorgverzekeringen voor jongeren en welke mogelijkheden er bestaan om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Wat is een collectieve zorgverzekering?

Een collectieve verzekering wil zeggen dat je verzekerd bent via een groep, ook wel een collectief genoemd. Je sluit dan via deze groep een zorgverzekering af. Je kunt via een collectieve verzekering van interessante kortingen genieten tot maximaal 5% op je normale premie. Het is mogelijk om zowel een basispakket als een aanvullend pakket collectief te verzekeringen. Via een collectief bereikt een zorgverzekeraar direct een grote groep potentiële klanten. Daarom is het verzekeren via een groep (collectief) interessant voor verzekeraars en bieden ze collectiviteitskorting.

Verenigingen en belangenorganisaties

Vaak zijn jongeren aangesloten bij een vereniging of studeren ze aan een bepaalde onderwijsinstelling, zoals een sportclub, studievereniging, je universiteit of hogeschool. Vaak kan je via deze verenigingen en onderwijsinstellingen een collectieve zorgverzekering afsluiten. Een bijkomend voordeel, naast de korting, is dat de collectieve aanvullende verzekering aansluit bij jouw persoonlijke situatie. Als fanatiek sporter bevat het aanvullende pakket via een sportvereniging meestal sportmedisch advies en fysiotherapie en een aanvullend pakket via een studievereniging bevat meestal zaken voor jongeren als een vergoeding voor anticonceptiemiddelen en inentingen voor reizen naar het buitenland. Vraag bij je sportclub, studievereniging, universiteit of hogeschool naar de mogelijkheden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.

Hoe kun je een collectieve zorgverzekering afsluiten?

Op de website van je vereniging of (onderwijs)instelling vind je doorgaans een collectiviteitsnummer. Aan de hand van dit nummer kan je op de website van de zorgverzekeraar waar je vereniging of onderwijsinstelling afspraken mee heeft de korting laten gelden op je zorgverzekering. Via de collectiviteitszoeker op de websites van veel zorgverzekeraars kan je meestal ook gewoon op de naam van je collectiviteit zoeken. Handig als je het collectiviteitsnummer van je collectief niet kan achterhalen!

Werkgever

Veel werkgevers bieden de mogelijkheid om een collectieve zorgverzekering af te sluiten via hun organisatie. De werkgever heeft dan afspraken gemaakt met een verzekeraar over een collectieve zorgverzekering voor haar werknemers. Naast het voordeel van een collectieve korting is het vaak het geval dat vergoedingen die je ontvangt passen bij de eventuele klachten die je kan krijgen door het werk dat je doet. Als je wisselt van baan is het mogelijk om tussentijds te veranderen van verzekeraar als je nieuwe werkgever een collectief contract heeft afgesloten bij een andere verzekeraar.

Open collectief

Een open collectief kan je zien als een soort van bemiddelingsorganisatie die met veel verzekeraars collectieve contracten heeft afgesloten. Deze organisaties brengen een groot aantal mensen in die een zorgverzekering afsluiten, waardoor ze kortingen kunnen bedingen. Het grote voordeel van een open collectief is dat je zelf kan kiezen bij welke verzekeraar je een collectieve verzekering af wilt sluiten. Als je bij andere instanties en verenigingen een collectieve zorgverzekering afsluit, heb je meestal deze vrijheid niet omdat je dan vastzit aan één verzekeraar waar deze instantie een contract mee heeft afgesloten. Het is vaak mogelijk om, als je al een zorgverzekering hebt afgesloten bij een verzekeraar, je deze via een open collectief kan omzetten naar een collectieve zorgverzekering. Deze open collectieven kan je meestal vinden op internet: bekende open collectieven zijn United Consumers VGZ en Postcode Zorgcollectief.