iHulp nodig?

+ Keuzehulp
Wijzig je voorkeur

Tandartsverzekering vergelijken

Naast je basiszorgverzekering en verschillende aanvullende verzekeringspakketten of -modulen kan je in aanvulling op je basispakket een tandartsverzekering of tandmodule afsluiten. In dit artikel leggen wij het een en ander uit over dit onderdeel van een zorgverzekering.

Aanvullende tandartsverzekering

De tandartsverzekering is niet standaard inbegrepen in het basispakket van de zorgverzekering, met uitzondering van bepaalde bijzondere tandheelkundige zorg. Het is dus een losse, aanvullende verzekering. Alleen jongeren tot 18 jaar zijn verzekerd voor een groot deel van tandheelkundige behandelingen via de basisverzekering.  Vanaf 18 jaar dien je dus een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten op het moment je een vergoeding wilt ontvangen.

Er bestaan verschillende aanvullende tandartspakketten. De keuze voor een pakket kan je af laten hangen van je verwachte aantal ingrepen voor de komende periode. Wanneer je een slecht gebit hebt en redelijk vaak naar de tandarts gaat, kan het financieel interessant zijn om een aanvullende tandartsverzekering te nemen. Het is verstandig om van te voren de tarieven van je tandarts aan te vragen zodat je een idee hebt hoeveel je kwijt bent per bezoek/behandeling.

Als je verwacht niet vaak de tandarts te bezoeken voor een behandeling of ingreep, dan kan je ervoor kiezen om geen aanvullende tandartsverzekering te nemen. Kies je ervoor om geen tandartsverzekering te nemen dan is het wel handig om wat geld achter de hand te houden voor wanneer je toch onverwacht naar de tandarts moet.

Tandartsverzekering vanaf 18 jaar

Wanneer je nog geen 18 bent geworden vallen de meeste tandartskosten nog binnen het basispakket. Hier komt echter verandering in wanneer je 18 bent geworden. Vanaf dan valt de tandartsverzekering buiten het basispakket en kan je ervoor kiezen dit aanvullend te verzekeren. Meestal bieden verzekeraars verschillende pakketten die variëren in de mate van dekkingen en de hoogte van premies.

Orthodontie

Het beste wat je kunt doen is informatie opvragen bij jouw zorgverzekeraar. Op de website kan je meestal in een zogenaamde ‘vergoedingenzoeker’ bekijken vanuit welke pakketten je een vergoeding voor orthodontie kan krijgen en voor welke bedragen. Let erop dat orthodontie behoorlijk prijzig is en dat dit lang niet altijd direct vergoed wordt. Vaak krijg je te maken met een wachttijd. Dat betekent dat je pas, na verzekering, een vergoeding kan krijgen na 1 of 2 jaar. Bovendien is het belangrijk te letten op de vergoeding: vaak krijg je een bepaald percentage vergoed (bijvoorbeeld 100%) tot een bepaald maximumbedrag eenmalig, bijvoorbeeld €1000,-. Deze informatie vind je terug in de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Experiment eigen tarieven

In 2012 was er een experiment gestart waarbij tandartsen hun eigen tarieven mochten bepalen. Dit experiment was echter snel stopgezet door de overheid, omdat de tarieven enorm stegen. In 2015 heeft de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) de tarieven bepaald. De prijzen in 2023 zijn dus voor iedere tandarts hetzelfde en een lijst met deze tarieven kan je online vinden.

Wel of geen aanvullende tandartsverzekering

Hieronder staat in het kort samengevat waar je op kunt letten bij de overweging of je wel of geen aanvullende tandartsverzekering neemt.

  • Heb je al een aanvullende zorgverzekering? Bekijk dan in de polisvoorwaarden of hier een tandartsdekking in zit. In bepaalde gevallen zal een tandartsdekking al onderdeel zijn van een aanvullend pakket.
  • Probeer in te schatten hoeveel tandartskosten je zult hebben het komende jaar. Hierbij is het handig om te kijken naar de mondzorgkosten van de afgelopen jaren. Maak op basis daarvan de keuze of je een aanvullende tandartsverzekering wilt en aan welke eisen deze dient te voldoen.
  • Wanneer je geen tandartsverzekering afsluit moet je wel rekening houden met grote onverwachte tandartsuitgaven. Probeer dus een buffer te hebben voor deze onverwachte kosten.