Zorgverzekering vergelijken

Door verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken kun je de goedkoopste en beste jongeren zorgverzekering vinden. Vind je het moeilijk om te bepalen wat bij jou past? Op deze pagina vind je vijf handige punten die je kunnen helpen bij het maken van een keuze.

Daarnaast hebben wij alle jongerenzorgverzekeringen met elkaar vergeleken. Bij deze onafhankelijke vergelijking hebben wij onder andere gekeken naar de hoogte van de zorgpremie, de polisvoorwaarden en of de dekking past bij jongeren. Op basis van deze vergelijking hebben wij een top 5 samengesteld.

Natura- of restitutiepolis

Er worden in de zorgverzekeringswereld grofweg twee soorten polissen aangeboden: de natura- en de restitutiepolis (de budgetpolis is een beperkte vorm van de naturapolis en de combinatiepolis is een combinatie van de natura- en restitutiepolis). Deze polissen verschillen o.a. in voorwaarden, de betalingswijze en de prijs.

  • De restitutiepolis is doorgaans de duurste variant van de twee soorten. Je krijgt met deze polis volledige vrijheid in de keuze van de zorgverlener. Rekeningen moet je bij deze polis wel vaak zelf voorschieten.
  • De naturapolis is vaak goedkoper, maar je bent dan wel gebonden aan gecontracteerde zorgverleners. Het voordeel is dat al je rekeningen direct naar de zorgverzekeraar gaan. Sommige verzekeraars bieden ook nog een Budget naturapolis aan, de keuzevrijheid uit zorgverleners is nog beperkter waardoor de verzekering tegen een nog lagere premie kan worden aangeboden.

De basisverzekering is qua inhoud gelijk, het is dus belangrijk te bepalen welke keuzevrijheid je wenst uit zorgverleners en welke betalingswijze je het meest schikt.

Zorgpremie

Voor velen is de hoogte van de premie van de zorgverzekering een belangrijk keuzeaspect. Je wilt natuurlijk het liefste zo min mogelijk betalen voor je verzekeringspakket. De hoogte van je zorgpremie wordt voornamelijk bepaald door het gekozen eigen risico, de keuze voor wel of geen tandartsverzekering en het aanvullende pakket dat je kiest. De premie van zowel het basis- als het aanvullende pakket verschilt per zorgverzekeraar. Het vergelijken van verzekeringen op basis van premie is heel eenvoudig, maar je moet er wel rekening mee houden dat een lage prijs doorgaans ook weinig service en/of weinig dekking betekent.

Tandartsverzekering

Behandelingen bij de tandarts worden gratis vergoed tot je 18e verjaardag op de polis van je ouders, daarna moet je alles zelf betalen. Je kunt hiervoor een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Per zorgverzekeraar verschilt de samenstelling van het tandartspakket. Kies niet alleen voor de laagste prijs, maar let ook goed op de dekking van de verzekering. Een goedkope verzekering die bijna niets dekt levert je uiteindelijk minder voordeel op dan een duurdere variant waarbij je meer behandelingen vergoed krijgt.

Aanvullend pakket

Naast de tandartsbehandelingen zijn er ook nog een hoop andere medische kosten waar je een aanvullende zorgverzekering voor kunt afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, spoedeisende medische behandelingen in het buitenland, anticonceptie en lenzen. Let bij het vergelijken voor een aanvullend pakket op de volgende zaken:

  • Iedere zorgverzekeraar bepaalt zelf wat voor aanvullende pakketten hij aanbiedt, de dekking is dus bij alle partijen anders;
  • De prijs voor de aanvullende pakketten worden door zorgverzekeraars zelf bepaald en kunnen dus sterk verschillen;
  • Sommige zorgverzekeraars stellen strenge acceptatie-eisen voor de aanvullende zorgverzekering, dit kan een probleem zijn wanneer je een chronische aandoening hebt.

Maak voor jezelf een lijstje van de aanvullende zorg die jij wellicht nodig gaat hebben en houd deze bij de hand tijdens het vergelijken.

De organisatie

Je kunt je keuze ook maken op basis van het gevoel dat je krijg bij een organisatie. Er zijn vele verschillende zorgverzekeraars actief in Nederland. Je kunt bijvoorbeeld via Google een onderzoekje doen naar de ervaringen van klanten bij verzekeraars of je in de missie van een bepaalde organisatie verdiepen. Let hierbij ook goed op de polisvoorwaarden: staat de verzekeraar erom bekend snel uit te keren en iedereen te accepteren? Er zijn ook een aantal verzekeraars, zoals Zilveren Kruis of FBTO, die zich speciaal richten op jongeren. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van een handige app en andere online diensten.

Top 5 jongeren zorgverzekering